Ostatnio dużo wieprzowiny – schabu w szczególności – w moich przepisach. Dziś prezentuję w sumie nie trudny, ale bardzo czasochłonny przepis na prawie gulasz pomidorowy z mięsem wieprzowym w roli głównej. Walory smakowe są bardzo zbliżone do sosu bolognese do spaghetti, dlatego idealnie się nadaje właśnie do polewania nim zarówno makaronu jak i ziemniaczków.
Czas przygotowania | ~10 minut | Czas gotowania | ~2 godziny |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 4-5 porcji |
Składniki
- 500 g schabu wieprzowego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka margaryny do smażenia
- 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
- 2-3 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżeczki bazylii suszonej
- 4 łyżeczki oregano suszonego
- 5 kulek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- Pieprz i sól
Sprzęt
- Rondel
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Łyżka
- Łyżeczka
- Warzecha
- Szklanka
- Moździerz
Sposób przygotowania
- Mięso opłukać, osuszyć, oczyścić z błon, żył itp. Po czym pokroić w drobną kostkę (około 1 cm).
- Cebulę obrać, umyć po czym posiekać.
- W ronldu rozgrzać olej, margarynę i smalec. Podsmażyć cebulę z zielem angielskim i liściem laurowym.
- Gdy cebula się zeszkli wrzucić mięso. Przesmażyć je często mieszając.
- Wlać ~2 szklanki gorącej lub ciepłej wody, tak aby przykryć mięso.
- Następnie na małym ogniu dusić pod przykryciem.
- po 30 min uzupełnić wodę jeśli potrzeba, dodać 2 łyżeczki przecieru pomidorowego oraz utarte w moździerzu po 1 łyżeczce oregano i bazylii. W tym momencie można także przyprawić solą i pieprzem. Dusić dalej.
- Gdy mięso już będzie bardzo miękkie dodać resztę przecieru i utartych bazylii i oregano.
- Jeśli potrzeba większej ilości to dolać wody i zagęścić mąką pszenną. Na koniec doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Gotowe! Podawać z ziemniaczkami lub makaronem.
Życzę smacznego!