Niedawno ponownie odkryłem miód – na początku jako słodzik do herbaty i na marynatę do kiełbasek. Przez to musiał przyjść moment, na wykorzystanie go w codziennym gotowaniu. Po trochu zainspirował mnie do tego Karol Okrasa, który w swoim programie promuje i często wykorzystuje polski miód w swoich przepisach. Dlatego sam postanowiłem to wypróbować i jak się mozna było spodziewać efekt jest piorunujący. Dawno nie jadłem tak pysznych roladek schabowych. Nie ma dużo roboty, a smak jest taki, że palce lizać. Zapraszam!
Czas przygotowania | ~2 godziny | Czas gotowania | ~50 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji | 3 roladki |
Składniki
- Schab wieprzowy podzielony na kotlety grubości 1 cm
- Miód
- Szynka
- 2 cebule
- Margaryna do smażenia
- 2 kulki ziela angielskiego
- Sól i pieprz
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Tłuczek do mięsa
- Łyżka
- Brytfana
- Wykałaczki
Sposób przygotowania
- Mięso rozbić tłuczkiem do grubości około 5 mm – musi być bardzo cieniutkie.
- Oprószyć solą i pieprzem z obu stron i wmasować przyprawy.
- 1 cebulę posiekać na piórka.
- Posmarować jedną stronę kotleta miodem.
- Położyć kawałek szynki – lub więcej – tak zakryć prawie cały kotlet.
- Na jednym końcu ułożyć trochę piórek cebuli, mniej więcej na środku w ⅓ szerokości kotleta.
- Następnie zawinąć roladkę zaczynając od końca z cebulą. Po jednym obrocie podwinąć boki, na których nie ma cebuli, po czym zawinąć do końca.
- Wbić po 3 wykałaczki w roladkę, tak aby zapobiec rozwinięciu się. Na środku jedna i 2 po bokach.
- Odstawić do lodówki na jakąś godzinę, może dwie.
- W rondlu z grubym dnem rozpuścić margarynę.
- Wrzucić roladki na tłuszcz stroną gdzie jest koniec zawiniętego kotleta, aby potem się nie rozpadły.
- Po kilku minutach obrócić na 2 stronę.
- Gdy roladki są podsmażone, można wyciągnąć je z rondla i wydobyć wykałaczki.
- Resztę cebuli posiekać drobno i wrzucić do rondla.
- Dolać z 2 łyżeczki miodu i podsmażyć cebulkę.
- Następnie wrzucić z powrotem roladki, dolać wody – tyle aby roladki w połowie były zakryte, po czym dusić przez około 25 minut.
- Na koniec można zagęścić mąką i posolić sos.
Gotowe! Aż mam ochotę na więcej…
Życzę smacznego!