Zazwyczaj unikam robienia roladek z piersi z kurczaka, ponieważ często mi się nie udawały. Jednak, gdy w lodówce czekała na mnie soczysta podwójna pierś postanowiłem ponownie zmierzyć się z tym tematem. Zrezygnowałem ze smażenia, na rzecz piekarnika. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Ponieważ wyszły idealnie. Sam przepis jest banalnie prosty. Wystarczy nasmarować wewnętrzną stronę kotleta specjalnie przygotowaną pastą czosnkową. Zapraszam do spróbowania!
Czas przygotowania | ~45 minut | Czas gotowania | ~1 godzina |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 6 roladek |
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 6-10 plasterków wędliny – ja użyłem wędzonego schabu
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 200 g sera żółtego
- 6 łyżek majonezu
- 3 łyżki margaryny do smażenia
- Sól i pieprz
Sprzęt
- Deska do krojenia
- Nóż kuchenny
- Naczynie żaroodporne
- Miska
- Łyżeczka
- Tłuczek do mięsa
- Praska do czosnku
- Wykałaczki
- Tarka
Sposób przygotowania
- Piersi oczyścić z błon, pociąć na kotlety i rozbić tłuczkiem na grubość poniżej 1 cm.
- Opruszyć solą i pieprzem z obu stron.
- Naczynie żaroodporne nasmarować margaryną.
- Czosnek przecisnąć przez praskę do miseczki i wymieszać z sosem sojowym oraz papryką.
- Nasmarować z jednej strony kotlety przygotowaną pastą czosnkową. Następnie położyć plasterek wędliny – jeśli plastry są za krótkie, położyć więcej.
- Zwinąć roladkę i przebić wykałaczką, aby się trzymała. Czynności powtórzyć dla każdego kotleta.
- Gotowe zrazy ułożyć w naczyniu żaroodpornym, ew. brytfannie.
- Utrzeć ser na dużych oczkach tarki i wymieszać z majonezem w misce. Następnie wyłożyć na wierzch rolad.
- Na pierzynce serowo majonezowej położyć pozostałą margarynę, aby utworzyła sos.
- Piec roladki bez przykrycia w 180°C przez około 1 godzinę.
- Po upieczeniu wydobyć wykałaczki.
- Można zagęścić sos mąką.
Gotowe! Spożywać z pyszną i zdrową surówką.
Życzę smacznego!

Napewno spróbuję, jeszcze w takiej wersji nie miałam okazji☺
Gorąco polecam. W przyszłości kolejne wariacje się pojawią 😀
bardzo lubie wszelkie roladki, a te z kurczaka często zdarza mi się robić
Dlatego warto za każdym razem robić je inaczej i wymyślać nowe sposoby przyrządzania