- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Roladki z piersi z kurczaka z czosnkiem

Zazwyczaj unikam robienia roladek z piersi z kurczaka, ponieważ często mi się nie udawały. Jednak, gdy w lodówce czekała na mnie soczysta podwójna pierś postanowiłem ponownie zmierzyć się z tym tematem. Zrezygnowałem ze smażenia, na rzecz piekarnika. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Ponieważ wyszły idealnie. Sam przepis jest banalnie prosty. Wystarczy nasmarować wewnętrzną stronę kotleta specjalnie przygotowaną pastą czosnkową. Zapraszam do spróbowania!

Czas przygotowania ~45 minut Czas gotowania ~1 godzina
Poziom trudności Poziom trudności: Trudny
Ilość porcji: 6 roladek

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 6-10 plasterków wędliny – ja użyłem wędzonego schabu
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 200 g sera żółtego
  • 6 łyżek majonezu
  • 3 łyżki margaryny do smażenia
  • Sól i pieprz

Sprzęt

  • Deska do krojenia
  • Nóż kuchenny
  • Naczynie żaroodporne
  • Miska
  • Łyżeczka
  • Tłuczek do mięsa
  • Praska do czosnku
  • Wykałaczki
  • Tarka

Sposób przygotowania

  • Piersi oczyścić z błon, pociąć na kotlety i rozbić tłuczkiem na grubość poniżej 1 cm.
  • Opruszyć solą i pieprzem z obu stron.
  • Naczynie żaroodporne nasmarować margaryną.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę do miseczki i wymieszać z sosem sojowym oraz papryką.
  • Nasmarować z jednej strony kotlety przygotowaną pastą czosnkową. Następnie położyć plasterek wędliny – jeśli plastry są za krótkie, położyć więcej.
  • Zwinąć roladkę i przebić wykałaczką, aby się trzymała. Czynności powtórzyć dla każdego kotleta.
  • Gotowe zrazy ułożyć w naczyniu żaroodpornym, ew. brytfannie.
  • Utrzeć ser na dużych oczkach tarki i wymieszać z majonezem w misce. Następnie wyłożyć na wierzch rolad.
  • Na pierzynce serowo majonezowej położyć pozostałą margarynę, aby utworzyła sos.
  • Piec roladki bez przykrycia w 180°C przez około 1 godzinę.
  • Po upieczeniu wydobyć wykałaczki.
  • Można zagęścić sos mąką.

Gotowe! Spożywać z pyszną i zdrową surówką.
Życzę smacznego!

Roladki z piersi z kurczaka z wędliną i czosnkiem w sosie sojowym