Co to za niedzielny obiad bez rosołu? W większości domów żaden. Polecam spróbowanie mojej wersji o lekkiej „cytrynowej” nutce w smaku.
Czas przygotowania | ~20 minut | Czas gotowania | ~1,5 godziny |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 6 talerzy | ||
Kalorie | Cena |
Składniki
- 1 duża porcja rosołowa
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 2 całe warstwy pora (zarówno biała jak i zielona część)
- 4 ząbki czosnku
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1,5 liścia kaffiru – można kupić we Fresh Markecie
- Przyprawa warzywko – vegeta / sól do wersji bezglutenowej
Sprzęt
- Duży garnek
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Łyżeczka
Sposób przygotowania
- Porcję rosołową opłukać, wrzucić do garnka i zalać wodą.
- Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie oraz wsypać 3 łyżeczki warzywka.
- Rozpocząć gotowanie na małym ogniu.
- W międzyczasie obrać warzywa i opłukać.
- Zależnie od rozmiarów marchew i pietruszkę przeciąć na pół.
- Wrzucić do garnka: marchew, seler i pietruszkę.
- Po kilku minutach posiekać cały czosnek i wrzucić do garnka połowę.
- Cebulę i pora posiekać.
- Gdy zaczną zbierać się szumowiny na powierzchni należy je zdjąć oraz wyłowić liście kaffiru.
- Jeśli przestały się wydzielać nowe szumowiny można wrzucić cebulę i pora.
- Gotować przez następną godzinę na małym ogniu.
- Pod koniec wrzucić drugą połowę czosnku.
- Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
Gotowe! Jeśli szumowiny zostały dokładnie zdjęte rosołek powinien być piekny i klarowny.
Życzę smacznego!
Polecaaam !! Zrobiłam cały gar, dałam makaron ryżowy i pół gara już nie ma ;D
Cieszę się, że smakuje
Przetestuję w przyszłości wersję z makaronem ryżowym 