- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Rosół o cytrynowo azjatyckiej nutce

Co to za niedzielny obiad bez rosołu? W większości domów żaden. Polecam spróbowanie mojej wersji o lekkiej „cytrynowej” nutce w smaku.

Czas przygotowania ~20 minut Czas gotowania ~1,5 godziny
Poziom trudności Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 6 talerzy
Kalorie Cena

Składniki

  • 1 duża porcja rosołowa
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 2 całe warstwy pora (zarówno biała jak i zielona część)
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 liścia kaffiru – można kupić we Fresh Markecie
  • Przyprawa warzywko – vegeta / sól do wersji bezglutenowej

Sprzęt

  • Duży garnek
  • Nóż kuchenny
  • Deska do krojenia
  • Łyżeczka

Sposób przygotowania

  • Porcję rosołową opłukać, wrzucić do garnka i zalać wodą.
  • Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie oraz wsypać 3 łyżeczki warzywka.
  • Rozpocząć gotowanie na małym ogniu.
  • W międzyczasie obrać warzywa i opłukać.
  • Zależnie od rozmiarów marchew i pietruszkę przeciąć na pół.
  • Wrzucić do garnka: marchew, seler i pietruszkę.
  • Po kilku minutach posiekać cały czosnek i wrzucić do garnka połowę.
  • Cebulę i pora posiekać.
  • Gdy zaczną zbierać się szumowiny na powierzchni należy je zdjąć oraz wyłowić liście kaffiru.
  • Jeśli przestały się wydzielać nowe szumowiny można wrzucić cebulę i pora.
  • Gotować przez następną godzinę na małym ogniu.
  • Pod koniec wrzucić drugą połowę czosnku.
  • Na koniec przyprawić solą i pieprzem.

Gotowe! Jeśli szumowiny zostały dokładnie zdjęte rosołek powinien być piekny i klarowny.
Życzę smacznego!