Postanowiłem na śniadanie do pracy zrobić sobie sałatkę. Pomysł bardzo banalny, przez co wybrałem warzywo, które gości w mojej kuchni tylko od święta. Muszę to zmienić, ponieważ są zdrowe i smaczne. Mowa o burakach. Wraz z brokułem i kukurydzą tworzą całkiem dobrą mieszankę, a po dodaniu sosu czosnkowego na oleju rzepakowym zniszczył system. Zapraszam!
Czas przygotowania | ~10 minut | Czas gotowania | ~40 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 4 talerze |
Składniki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 brokuł
- 3 buraki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1½ łyżki majonezu
- Sól i pieprz
Sprzęt
- Garnek
- Łyżka
- Pokrywka
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Słoiczek
- Praska do czosnku
- Miska

Sposób przygotowania
- Brokuł oczyścić i ugotować w osolonej wodzie.
- Buraki dokładnie umyć i ugotować.
- Brokuł pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski.
- Otworzyć kukurydzę i odcedzić, po czym dodać do miski.
- Buraki obrać i pokroić w kostkę.
- W słoiczku wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, olej rzepakowy, musztardę i majonez.
- Dodać ten sos czosnkowy do sałatki, przyprawić pieprzem i solą, po czym wymieszać całość.
Gotowe! Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego zawsze mam w spiżarni co najmniej jedną butelkę i używam go za każdym razem, aby być silnym w mocy (ciemnej lub jasnej stronie ).
Życzę smacznego!