- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Sałatka brokułowo buraczana z sosem czosnkowym na oleju rzepakowym

Postanowiłem na śniadanie do pracy zrobić sobie sałatkę. Pomysł bardzo banalny, przez co wybrałem warzywo, które gości w mojej kuchni tylko od święta. Muszę to zmienić, ponieważ są zdrowe i smaczne. Mowa o burakach. Wraz z brokułem i kukurydzą tworzą całkiem dobrą mieszankę, a po dodaniu sosu czosnkowego na oleju rzepakowym zniszczył system. Zapraszam!

Czas przygotowania ~10 minut Czas gotowania ~40 minut
Poziom trudności Poziom trudności: Bardzo Łatwy
Ilość porcji: 4 talerze

Składniki

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 brokuł
  • 3 buraki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1½ łyżki majonezu
  • Sól i pieprz

Sprzęt

  • Garnek
  • Łyżka
  • Pokrywka
  • Nóż kuchenny
  • Deska do krojenia
  • Słoiczek
  • Praska do czosnku
  • Miska
Logo konkursu Pokochaj Olej Rzepakowy

Sposób przygotowania

  • Brokuł oczyścić i ugotować w osolonej wodzie.
  • Buraki dokładnie umyć i ugotować.
  • Brokuł pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski.
  • Otworzyć kukurydzę i odcedzić, po czym dodać do miski.
  • Buraki obrać i pokroić w kostkę.
  • W słoiczku wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, olej rzepakowy, musztardę i majonez.
  • Dodać ten sos czosnkowy do sałatki, przyprawić pieprzem i solą, po czym wymieszać całość.

Gotowe! Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego zawsze mam w spiżarni co najmniej jedną butelkę i używam go za każdym razem, aby być silnym w mocy (ciemnej lub jasnej stronie :) ).
Życzę smacznego!