Będąc w markecie na stoisku z warzywami zwrócił moją uwagę dorodny batat. W sumie nigdy nie jadłem tego warzywa, więc postanowiłem go nabyć. Kiedyś dużo grałem w Harvest Moon – symulator rolnika w stylu RPG i tam zawsze można było uprawiać słodkie ziemniaki. Przez cały czas zastanawiałem się jak smakuje, więc nadeszła okazja. Razem z batatem kupiłem kilka konserw Bonduelle i zdecydowałem zrobić sałatkę z wykorzystaniem mojego ulubionego sosu czosnkowego jako dipp. Rodzina wystawiła bardzo pozytywną ocenę, więc dzielę się tym przepisem. Zapraszam!
Czas przygotowania | 50 minut | Czas gotowania | ~20 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji | 6 porcje |
Składniki
- 1 puszka Kukurydzy Złocistej z Chili Bonduelle
- 2 puszki Czerwonej Fasoli Gotowanej na Parze Bonduelle
- 1 puszka Groszku Tradycyjnego Bonduelle
- 1 duży batat
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory
- 2-3 małych ogórków kiszonych
- Olej czosnkowy
- Sos czosnkowy
- Sól i pieprz
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Durszlak
- Łyżka
Sposób przygotowania
- Wykorzystując fasolę, czosnek, jedną cebulę i olej czosnkowy przygotować pastę z czerwonej fasoli.
- Batat obrać i pokroić w kostkę.
- Wrzucić do osolonego i posłodzonego wrzątku. Gdy ponownie zawrze woda gotować około 20 min – sprawdzając czy jest miękki.
- Cebulę posiekać i wrzucić do miski.
- Kukurydzę i groszek odcedzić i wrzucić do miski.
- Pomidory i ogórek kiszony pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski.
- Ugotowany batat odcedzić i dodać do reszty warzyw.
- Na koniec dodać 3-4 łyżki sosu czosnkowego, posolić i popieprzyć po czym wymieszać.
Gotowe! Podawać z pastąz fasoli na wierzchu.
Życzę smacznego!