- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Sałatka z kalafiora z groszkiem i kukurydzą

Zamiast codziennie przed pracą kupować gotową sałatkę w sklepie – jak to często robię z lenistwa – zdecydowanie lepiej kupić półprodukty i przygotować ją sobie samemu. Pozwoli to na duże oszczędności, zwłaszcza jeśli zrobi się jej dużą ilość :).

Czas przygotowania ~10 minut Czas gotowania ~20 minut
Poziom trudności Poziom trudności: Średni
Ilość porcji Duzo

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • Pieprz i sól

Sprzęt

  • Garnek
  • Nóż kuchenny
  • Miska
  • Deska do krojenia

Sposób przygotowania

  • Kalafior rozebrać na różyczki, opłukać i ugotować w osolonej wodzie.
  • Jajka ugotować na twardo.
  • Puszki otworzyć, odcedzić i zawartość wrzucić do miski.
  • Jajka pokroić w kostkę
  • Kalafior pokroić na mniejsze kawałki.
  • Wszystko wrzucić do miski.
  • Dodać majonez, pieprz i sól, i wymieszać

Gotowe! Jak zawsze sałatka bardzo dobra do pracy na śniadanie.
Życzę smacznego!