Dziś mam propozycję na niezbyt zdrową bombę kaloryczną w postaci smażonego żółtego sera w grubej panierce. Czasem trzeba przegryźć czymś pysznym i niezdrowym, aby żyło się przyjemniej. Zapraszam!
Czas przygotowania | ~30 minut | Czas gotowania | ~15 minut na każdy kawałek |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 2 – ∞ kotlecików serowych | ||
Kalorie | Cena |
Składniki
- Kilka kawałków żółtego sera o grubości 1 cm
- 2-4 jajek
- Bułka tarta i mąka pszenna w proporcji 4 : 1
- Margaryna
- Pieprz i sól
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Talerze
- Patelnia
Sposób przygotowania
- Ostrym nożem przygotować kawałki sera. Ważne aby miały grubość około 1 cm.
- Do głębokiego talerza wbić jajka i rozbełtać je.
- Do drugiego głębokiego talerza wsypać mąkę i bułkę tartą, przyprawić pieprzem i solą i dokładnie wymieszać.
- Na początek obtoczyć ser w samej mieszance bułki i mąki.
- Następnie wrzucić go do jajka i obtoczyć z każdej strony.
- Po czym obsypać z każdej strony mąką i bułką tartą.
- Czynność powtórzyć jeszce dwukrotnie, aby uzyskać odpowiednio grubą i szczelną panierkę. Ważne jest aby panierka szczelnie pokrywała ser w każdym miejscu.
- Na patelni rozpuścić margarynę.
- Smażyć ser na małym ogniu po około 5-7 minut z każdej strony.
Gotowe! Można podawać z frytkami i sosem czosnkowym.
Życzę smacznego!
Ależ smakowity! Rozpływający się środek, w chrupiącej panierce – idealnie
Dużo roboty przy panierowaniu ale efekt jest warty zachodu