Potrawom warto dodać trochę wiosennego koloru. Dlatego postanowiłem zrobić sos wykorzystując marchew. Przygotowanie go jest bardzo proste, a sam sos jest całkiem smaczny. Zapraszam.
Czas przygotowania | ~30 minut | Czas gotowania | ~1 godzina |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 4 talerze | ||
Kalorie | Cena |
Składniki
- 5 marchewek
- 1 cebula
- 3 łyżki smalcu
- Cukier, sól i pieprz
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Rondel
- Łyżka
- Szklanka
- Pokrywka do rondla
- Blender
Sposób przygotowania
- Warzywa obrać i umyć.
- Na smalcu (lub oleju w przypadku wegetarian) podsmażyć posiekaną cebulę.
- Dodać pokrojoną w kostkę marchew.
- Wlać szklankę wody i zacząć dusić.
- Dodać 1 łyżeczkę cukru, pieprz i sól.
- Dusić aż marchew będzie bardzo miękka.
- Zmiksować blenderem na gładki sos.
- Stopniowo dolewać wody, aby uzyskać odpowiednią gęstość.
- Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Zamiast soli można użyć maggi, wegety itp.
Gotowe! Można podawać z kotletami mielonymi – karminadlami.
Życzę smacznego!