Włoskie spaghetti bolognese jakie jest każdy widzi, pomidory, oregano i bazylia. Ja postanowiłem zmodyfikować nieznacznie przepis poprzez dodanie do sosu groszku. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Zapraszam do przetestowania przepisu.
Czas przygotowania | 30 minut | Czas gotowania | 1 godzina |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 4 talerze | ||
Kalorie | Cena |
Składniki
- Wcześniej przygotowane pulpety
- 1 torebka sosu bolognese do spaghetti
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 łyżeczki lubczyku
- 3 łyżeczki majeranku
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki oleju
- 300 g żółtego sera
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Rondel
- Szklanka
- Widelec
Sposób przygotowania
- Drobno posiekać obraną cebule i czosnek.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę wraz z zielem angielskim.
- Gdy cebula zacznie się szklić dodać trzecią część (⅓) czosnku i liść laurowy.
- Następnie do rondla wrzucić pulpety i smażymy na średnim ogniu.
- Po kilku minutach dorzucamy kolejną trzecią część czosnku oraz 3 łyżeczki przecieru pomidorowego i zaczynamy dusić.
- Po około 15 minutach dorzucamy ostatnią część czosnku oraz majeranek, lubczyk i szczyptę soli.
- Jeśli podczas duszenia zbytnio wygotował się sos, należy dolać wody.
- Pod koniec, po kolejnych 20 minutach wlać rozbełtaną w wodzie zawartość torebki sosu.
- Na zakończenie doprawić pieprzem i solą jeśli potrzeba.
Gotowe! Jeśli sos wyszedł zbyt rzadki, można go zagęścić mąką. Tak przyrządzony sos podaję z ziemniakami posypanymi utartym serem.
Życzę smacznego!