Spaghetti jest jedną z moich ulubionych potraw, dlatego staram się za każdym razem jakoś urozmaicać sos do makaronu. Przyszedł mi do głowy pomysł na zrobienie sosu jajecznego. Kolorystycznie bardzo stapia się z makaronem, jednakże smak okazał się niezwykły.
Czas przygotowania | ~10 minut | Czas gotowania | ~40 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 6 talerzy | ||
Kalorie | Cena |
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1/2 szklanki rosołu
- 4 łyżeczki majonezu
- 5 jajek na twardo
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżeczki bazylii
- Pieprz i sól
Sprzęt
- Garnek
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Rondel
- Pokrywka
- Szklanka
Sposób przygotowania
- Makaron spaghetti ugotować.
- Cebulę obrać z łupin i posiekać.
- Cebulę wraz z zielem angielskim zeszklić na oleju.
- Dodać mięso i smażyć kilka minut.
- Posolić.
- Wlać pół szklanki rosołu lub wody.
- Dusić 10 min.
- Majonez, mąkę i jajka zblendować w blenderze z wodą.
- Wlać mieszaninę do rondla z mięsem.
- Wymieszać i zagotować.
- Przyprawić solą, pieprzem i bazylią.
>
Gotowe! Można podawać z połówkami jajek, przybrane dodatkową szczyptą bazylii suszonej, bądź świeżej.
Życzę smacznego!