Ogródek obrósł ziołami, więc trzeba zacząć je wykorzystywać częściej. Naszedł mnie smak na spaghetti, ale nie takie oklepane w stylu bolognese… Chciałem przygotować sos nietypowy z wykorzystaniem ziół. Wybór padł na koper i natkę pietruszki w parze z soczystą piersią z kurczaka. Zielonkawy kolor sosu wspaniale się komponuje z makaronem. Tak samo smak. Zapraszam!
Czas przygotowania | 25 minut | Czas gotowania | – |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji |
Składniki
- Makaron spaghetti
- 1 pęczek kopru
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pierś z kurczaka
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- Olej
- Mąka pszenna`
- Sól i pieprz
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Durszlak
- Garnek
- Rondel
- Praska do czosnku
Sposób przygotowania
- Cebulę drobno posiekać.
- Zioła posiekać i oddzielić łodygi.
- Pierś oczyścić z błon i tłuszczu, i pokroić w kostkę.
- Na oleju podsmażyć cebulę z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Dodać posiekane łodygi ziół.
- Gdy cebula się zeszkli dodać pierś i przesmażyć z każdej strony przez parę minut.
- Przecisnąć czosnek przez praskę oraz posolić i popieprzyć.
- Dodać resztę kopru i pietruchy.
- Dolać trochę wody i poddusić pod przykryciem.
- Na koniec zagęścić mąką.
- Makaron ugotować.
Gotowe! Podawać z jeszcze ciepłym makaronem.
Życzę smacznego!