Włoskie spaghetti bolognese jakie jest każdy widzi, pomidory, oregano i bazylia. Ja postanowiłem zmodyfikować nieznacznie przepis poprzez dodanie do sosu groszku. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Zapraszam do przetestowania przepisu.
Czas przygotowania | ~20 minut | Czas gotowania | ~45 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 4-6 talerzy | ||
Kalorie | Cena |
Składniki
- 1 Paczka makaronu spaghetti
- 500 g mięsa mielonego
- 6 łyżek oleju do smażenia
- 2 duże cebule
- 4 duze pomidory obrane ze skórki
- 1 puszka zielonego groszku
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki bazylii
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Rondel
- Pokrywka do rondla
- Łyżeczka
- Szklanka
- Blender
- Praska do czosnku
Sposób przygotowania
- Drobno posiekać obraną cebule
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę wraz z zielem angielskim.
- Gdy cebula się zeszkli dodać mięso i smażyć aż się zetnie.
- Następnie wsypać po łyżeczce bazylii i oregano. Po czym zalać niewielką ilością wody i poddusić całość.
- Dodać do sosu groszek wraz z zalewą i dusić dalej.
- W między czasie zmielić w mikserze obrane pomidory i wlać je do rondla.
- Przecisnąć przez praskę 1 ząbek czosnku i dusić aż zmięknie groszek, a pomidory się rozpadną do końca.
- Posiekać natkę pietruszki i dodać ją do sosu wraz z drugą łyżeczką oregano i bazylii.
- Przecisnąć przez praskę drugi ząbek czosnku.
- Podawać z ugotowanym al dente makaronem spaghetti.
Gotowe! Jeśli sos wyszedł zbyt rzadki, można go zagęścić mąką.
Życzę smacznego!