W trakcie gotowania zupy na mięsie można zaobserwować wytrącanie się tzw. szumowin – najbardziej widoczne jest to w przypadku rosołu. Związane jest to ze ścinaniem się pozostałej krwi w mięsie, przez co powstaje na powierzchni zupy ta nieestetyczna piana. Można ją zdejmować łyżką, ale gwarantuję, że nie uda się zebrać całości. Przez to ktoś dostanie to w talerzu. Dziś prezentuję prosty sposób na uzyskanie niemalże idealnie klarownego rosołu.
Czas przygotowania | ~2 minuty | Czas gotowania | ~15-20 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji | 1 garnek |
Składniki
- Porcja rosołowa / inne mięso
- Woda
Sprzęt
- Garnek
- Pokrywka
- Durszlak
Sposób przygotowania
- Mięso zalać wodą tylko tyle, aby je zakryć.
- Wstawić na ogień, przykryć pokrywką.
- Gotować na małym ogniu koło 20 minut, jeśli mało szumowin się wydzieli gotować dłużej.
- Gdy na powierzchni wytrąci się odpowiednio dużo szumowin zdjąć garnek z ognia i przelać przez durszlak.
- Opłukać garnek oraz mięso, po czym wrzucić je do garnka oraz wszystkie inne składniki zupy.
- Zalać wodą i rozpocząć gotowanie.
Gotowe! Trochę tłuszczu zostanie utracone, ale za to uzyskamy doskonale klarowny rosół.
Życzę smacznego!