Niedzielny obiad już prawie gotowy, a nadal brakuje porcji witamin? Szybko otwieram lodówkę i łapię co jest pod ręką. Trafiłem na ogórki, marchew i cebulę. Do tego przyjechała prosto ze sklepu cytryna, a z szafki wydobywam trochę ziół i oliwę z oliwek. Powinienem zdążyć. Chcecie się przekonać co wyczarowałem? Zapraszam!
Czas przygotowania | ~10 minut | Czas gotowania | – |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji | 4 porcje |
Składniki
- 1½ ogórka zielonego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ cytryny
- ¼ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka kurkumy
- Pieprz i sól
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Tarka
- Miska
- Łyżka
- Moździerz
Sposób przygotowania
- Warzywa opłukać, obrać.
- Marchew i ogórek utrzeć na tarce.
- Odlać część soku z ogórka z miski.
- Cebulę drobno posiekać.
- Wsypać przyprawy, wlać oliwę i dokładnie wymieszać.
- Wycisnąć sok z cytryny, uważając aby do surówki nie dostały się pestki.
- Wymieszać ponownie.
Gotowe! Do ziemniaczków z kotlecikiem.
Życzę smacznego!