Czas grillowania należy urozmaicać, aby nie zbrzydło pieczyste mięso. Co prawda do piwa wszystko będzie pasować, ale warto się przyłożyć i zrobić coś innego niż oklepane kiełbasy i steki. Dlatego dziś postanowiłem zaprezentować szaszłyki z łopatki wieprzowej marynowanej w czosnku i cytrynie. Oprócz mięsa warto na patyki nadziać trochę warzyw.
Czas przygotowania | minimum 1 godzina | Czas gotowania | 50-80 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji | 8 szaszłyków |
Składniki
- 500 g łopatki wieprzowwej
- 4-5 łyżek oleju
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- Skórka z całej cytryny
- Sok z ¼ cytryny
- 2 cebule
- 1 papryka
Sprzęt
- Miska
- Nóż kucheny
- Łyzka
- Tarka
- Praska do czosnku
- Patyki do szaszłyków
- Tacka aluminiowa
Sposób przygotowania
- Mięso oczyścić z żył, błon itp. Pokroić w sporą kostkę ~2 cm.
- W misce wymieszać olej z oliwą i solą.
- Przecisnąć przez praskę czosnek.
- Zetrzeć na tarce żółtą część skórki z cytryny, następnie wycisnąć sok z ¼.
- Wrzucić mięso do marynaty, i odstawić pod przykryciem na co najmniej godzinę.
- Paprykę oczyścić z gniazda, cebulę obrać i przekroić na pół.
- Paprykę pokroić w sporą kostkę, cebulę rozebrać na całe warstwy.
- Po zamarynowaniu ponabijać naprzemiennie mięso, cebulę i paprykę na patyki.
- Gotowe szaszłyki umieścić na tacce do grillowania i piec przez ponad godzinę odwracając co jakiś czas, aby się równomiernie upiekło mięso.
Gotowe! Podawać z sosem czosnkowym i chlebem.
Życzę smacznego!