Mieszkając w Turcji pokochałem jeden napój serwowany do fastfoodów typu dönner. Mowa o Ayranie, czyli słonym napoju na bazie jogurtu naturalnego, który idealnie komponuje się z daniami mięsnymi. Zapraszam do spróbowania.
Czas przygotowania | ~3 minut | Czas gotowania | ~0 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 2 szklanki | ||
Kalorie | 120 kcal na szklankę |
Cena | ~4 zł |
Składniki
- 1 duży kubek gęstego jogurtu naturalnego
- ~1 szklanka wody przegotowanej
- 1 łyżeczka soli
Sprzęt
- Garnek wysoki
- Szklanki
- Trzepaczka
- Łyżeczka
Sposób przygotowania
- Wlać jogurt i wodę do garnka.
- Posolić.
- Trzepaczką lub łyżką dokładnie wymieszać.
Gotowe! Podawać do dań mięsnych, np. gyrosa, kebaba.
Życzę smacznego!