Połączenie udka z kurczaka z mieszanką przypraw curry wydaje się strzałem w dziesiątkę. Jeśli dodatkowo upiec je w worku do pieczenia okazuje się, że w prosty sposób można przygotować przepyszne danie dla 4 i więcej osób.
Czas przygotowania | ~2 godziny | Czas gotowania | ~1 godzina 40 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 4 kawałki | ||
Kalorie | Cena |
Składniki
- 2 udka z kurczaka
- 5 łyżeczek Curry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 2 łyżki margaryny do smażenia
- 2 łyżki mąki pszennej
- Pieprz i 2 łyżeczki soli (wegeta)
Sprzęt
- Worek do pieczenia
- Garnek
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Naczynie żaroodporne
- Piekarnik
- Szklanka
Sposób przygotowania
- Udka oczyścić.
- Kilkadziesiąt minut gotować, można ten etap wykorzystać aby zrobić niedzielny rosół.
- Po niecałej godzinie wyłowić udka.
- Wrzucić do worka do pieczenia.
- Obsypać udka przyprawami, zalać oliwą i dokładnie wymieszać, aby przyprawy pokryły mięso.
- Wrzucić margarynę, aby utworzyła sos.
- Obrać i posiekać cebule, po czym także dodać je do worka.
- Następnie odłożyć na 2-3 godziny.
- Piekarnik rozgrzać do 180°.
- Worek z mięsem ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Piec przez 30 minut.
- Pod koniec pieczenia zgodnie z instrukcją przekłuć z góry worek.
- Gotowe udka podzielić na 4 kawałki.
- Sos zagęścić mąką pszenną.
Gotowe! Podawać z kartoflami i polać zagęszczonym sosem.
Życzę smacznego!