- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Wegetariańskie kotleciki z brokuła

Kolejna wariacja na temat wege kotlecików. Tym razem zrobimy je ze zdrowego i pysznego brokuła. Zapewniam, że w takiej formie zasmakuje nawet osobnikom, którzy nie przepadają za tymi warzywami. Zapraszam!

Czas przygotowania ~40 minut Czas gotowania ~20 minut
Poziom trudności Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 14 kotletów
Kalorie Cena

Składniki

  • 1 kg brokułów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 jajko
  • 1½ szklanki zmielonych płatków żytnich
  • Sól

Sprzęt

  • Garnek
  • Miska
  • Tłuczek do ziemniaków
  • Praska do czosnku
  • Łyżka
  • Nóż kuchenny
  • Talerze
  • Patelnia

Sposób przygotowania

  • Brokuły umyć, rozdzielić na różyczki.
  • Wrzucić je do zimnej osolonej wody.
  • Zagotować wodę i następnie gotować przez kolejne 20 min.
  • Wyjąć ugotowane brokuły, odcedzić wodę i ostudzić.
  • Wrzucić je do miski, potłuc tłuczkiem do kartofli.
  • Przecisnąć czosnek przez praskę i wsypać majeranek.
  • Dodać 7 łyżek mąki z płatków żytnich.
  • Wbić jedno całe jajko i posolić.
  • Wymieszać wszystkie składniki.
  • Uformować kotleciki.
  • Obtoczyć je w pozostałej mące z płatków.
  • Usmażyć na margarynie.

Gotowe! Należy uważać, aby nie wyszła zbyt mokra mieszanina, bo kotlety będą się rozpadać.
Życzę smacznego!