Krokiety są tradycyjną potrawą wigilijną. Zazwyczaj faszeruje się je kapustą i grzybami. Ja postanowiłem wzbogacić tradycyjny smak poprzez dodanie pysznego mięsa, które nadaje krokietom nietypowy – ale nadal tradycyjny smak świąt.
Czas przygotowania | 1½ godziny | Czas gotowania | ponad godzina |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 16-18 krokietów | ||
Kalorie | Cena |
Składniki
- 16 – 18 naleśników
- 500 g kapusty kiszonej
- 300 g mięsa mielonego
- 300 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 3 cebule
- 4 kulki ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 3 jajka
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
- Sól i pieprz
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Duży garnek
- Tarka
- Patelnia
- Pokrywka do patelni
- Łyżka
- Tacka
- Głębokie talerze
Sposób przygotowania
- Kapustę kiszoną pokroić na drobniejsze paski, opłukać kilka razy jeśli jest zbyt kwaśna.
- Wrzucić do garnka, zalać wodą.
- Wrzucić liście laurowe wraz z zielem angielskim.
- Gotować aż zmięknie.
- W międzyczasie cebulę i czosnek obrać i umyć.
- Umyć pieczarki i zetrzeć je na dużych oczkach tarki.
- Posiekać cebulę i czosnek.
- Na oleju zeszklić cebulę.
- Następnie dodać mięso mielone i je obsmażyć przez kilka minut.
- Po 6 minutach dodać pieczarki, dokładnie wymieszać.
- Dusić pod przykryciem przez 10 minut.
- W trakcie duszenia należy przyprawić pieprzem i solą oraz wsypać posiekany czosnek.
- Gdy kapusta stanie się odpowiednio miękka należy wymieszać ją z pieczarkami, cebulą i mięsem.
- Tak przygotowany farsz nakładamy łyżką – 1½ łyżki na naleśnik. Należy pokryć farszem jedynie górną połowę naleśnika.
- Zwijamy naleśnik w krokieta:
- W pierwszej kolejności należy podwinąć boki, tak aby nakładały się na nałożony farsz. Zapobiegnie to jego wypadnięciu.
- Następnie zwijamy naleśnik zaczynając od górnej strony, na którą został nałożony farsz.
- Ważny jest aby dolna część naleśnika była pusta, ponieważ w przeciwnym wypadku krokiet rozpadł by się.
- Po zwinięciu wszystkich krokietów należy rozbełtać w talerzu jajka. Oraz w drugim przygotować bułkę tartą – duuużo.
- Każdy krokiet należy opanierować maczając go w jajku i obtaczając w bułce tartej. Dzięki temu po usmażeniu będzie się trzymał w całości.
- Można pominąć panierowanie, jednakże grozi to małą trwałością krokiecików.
- Na koniec smażyć po 3 – 6 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Gotowe! Nic tylko przygotować kubek barszczu i zajadać.
Życzę smacznego!
warto się napracować