Kalafior jest bombą witaminową dlatego często się przewijać powinien przez jadłospis. Każdy sposób podania kalafiora jest dobry. Przepysznym pomysłem jest zrobienie zapiekanki obsypanej serem. Gwarantuje to wspaniały obiad dla całej rodziny.
Czas przygotowania | ~40 minut | Czas gotowania | ~1 godzina |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 4 talerze | ||
Kalorie | Cena |
Składniki
- 1 średni kalafior
- 4 kartofle
- 6 pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- ~7 cm białej części pora
- 100 g sera żółtego
- Zioła prowansalskie
- 3 łyżki mąki pszennej
- Margaryna do smażenia
- Pieprz i sól
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Garnek
- Naczynie żaroodporne
- Miska
- Czajnik
- Rondel
- Piekarnik
Sposób przygotowania
- Obrać z łupin czosnek i pora.
- Utrzeć ser na szerokich oczkach tarki.
- Obrać kalafior z liści i podzielić na różyczki.
- Gotować kalafior przez 10 min w osolonej wodzie.
- Obrać kartofle i pokroić w kostkę.
- Obgotować kartofle przez 5 min w osolonej wodzie.
- Obrać pomidory ze skórki.
- Zmielić pomidory w blenderze.
- Na margarynie w rondlu podsmażyć pora i czosnek.
- Następnie wlać zblendowane pomidory do rondla i dusić.
- Po jakimś czasie wsypać pół paczki ziół prowansalskich.
- Po 3 minutach zdjąć rondel z gazu, wrzucić garść potartego sera i wlać mąkę rozrobioną z wodą.
- Przygotować naczynie żaroodporne i ułożyć w nim kalafior oraz kartofle.
- Polać je sosem.
- Obsypać resztą sera oraz ziołami prowansalskimi.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez ~40 min.
Gotowe! Podzielić na porcje i nałożyć na talerze.
Życzę smacznego!
przepyszne! polecam ?