Tegoroczny urlop w Giżycku zapamiętam w głównej mierze ze stołowania się w wielu róznych knajpkach. A jako, że prowadzę bloga na którym staram się dodawać swoje własne pomysły, często inspirowane innymi daniami; wróciłem z wakacji z głową pełną pomysłów na to co ugotować. Ten przepis jest tego efektem. W sumie już parę razy coś podobnego przyrządziłem, ale to jest pierwszy udokumentowany przypadek :). W oparciu o smak składników zamówionego przeze mnie dania w knajpce odwzorowałem to danie ulepszając je o porcję mięsa, co zadowoli mięsożerców. Wegetarianie spokojnie mogą pominąć mięso i też będą się cieszyć tą potrawą.
Czas przygotowania | ~45 minut | Czas gotowania | ~1 godzina |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji | 4 talerze |
Składniki
- 2 bakłażany
- 3 pomidory
- 450 g fileta z kurczaka
- 200 g sera żółtego
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki oregano
- 3 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki mąki pszennej
- 3 łyżeczki pieprzu kolorowego
- Mały kawałek margaryny
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Moździerz
- Naczynie żaroodporne
- Łyżeczka
- Tarka
- Patelnia
Sposób przygotowania
- Oczyścić filet z błonek, tłuszczu, ścięgien, żył itp. Pokroić na stosunkowo małe cienkie plastry i podsmażyć chwilkę na margarynie.
- Bakłażany umyć i pokroić w plastry grubości 1,5 cm.
- Utrzeć ser na tarce.
- Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną.
- Pieprz i sól utrzeć w moździerzu, przesypać do innego naczynka.
- Bazylię i oregano także utrzeć w moździerzu, aby wydobyć aromat.
- Pomidory pokroić w plastry grubości 1 cm. W plastrach na których znajduje się część szypułki odciąć ten kawałek.
- Oprószyć bakłażan z obu stron mieszanką pieprzu i soli i wyłożyć na dno naczynia. Ułożyć 1 zwartą warstwę.
- Na bakłażany wyłożyć 1 warstwę pomidora, oprószyć go z góry solą i pieprzem, bazylią i oregano oraz mąką.
- Wyłożyć 1 warstwę mięsa.
- Na wierzch wysypać połowę sera żółtego.
- Kurczaka oprószyć solą i pieprzem.
- Następnie należy kolejną sekwencję warstw ułożyć, z tą różnicą, że teraz bazylię, oregano i ser na sam koniec należy dać.
- Całość można przygotować na kilka godzin przed pieczeniem.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C i wstawić naczynie bez pokrywki. Piec przez około godzinę.
Gotowe! Ilość sosu jaka się wydziela jest idealna.
Życzę smacznego!