- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Zasmażane buraczki

Zawsze trzeba dbać o solidną porcję witamin i minerałów przy każdym obiedzie. Dlatego polecam aby na talerzu znalazły się różne formy surówek i sałatek – przynajmniej jedna co dziennie. Na dzisiejszy obiad przyrządziłem pyszne i zdrowe Buraki zasmażane. Proste w przygotowaniu, ale troszkę czasochłonne. Jednakże walory smakowe i zdrowotne nie do zastąpienia. Zapraszam!

Czas przygotowania ~10 minut Czas gotowania ~1 godzina
Poziom trudności Poziom trudności: Bardzo łatwy
Ilość porcji: 3 porcje

Składniki

  • 4 średnie buraki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 łyżek octu
  • Pieprz i sól

Sprzęt

  • Garnek
  • Nóż
  • Tarka
  • Patelnia
  • Warzecha

Sposób przygotowania

  • Buraki umyć pod bieżącą wodą. Włożyć do garnka, zalać wodą i wstawić na gaz.
  • Gotować buraki aż lekko zmiękną.
  • Zdjąć garnek z ognia, wylać wodę.
  • Gdy buraki ostygną obrać i utrzeć na tarce.
  • Cebulę obrać, umyć i pokroić na drobną kostkę.
  • Na patelni rozpuścić smalec, wrzucić ziele angielskie.
  • Podsmażyć cebulę, wlać ocet.
  • Następnie dodać buraki, przyprawić pieprzem i solą.
  • Przesmażyć kilka minut intensywnie mieszając.

Gotowe! Dobry dodatek witaminowy do drugiego dania.
Życzę smacznego!