Majówka się już kończy. Kto nie grillował niech żałuje. Kto grillował niech planuje kolejny, bo w końcu sezon grillowania już jest otwarty od jakiegoś czasu. Dlatego będą pojawiać się pomysły na to co wrzucić na ruszt. Pierwszą propozycją będą żeberka na ostro. Zapraszam.
Czas przygotowania | ~12 godzin | Czas gotowania | 30-40 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | zależnie od ilości kawałków |
Składniki
- Kilka kawałków żeberek
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 3 łyżeczki suszonej papryki chilli w płatkach z nasionami
- Olej
- Sól i pieprz
Sprzęt
- Miska
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Łyżka
- Pokrywka na miskę
- Widelec
Sposób przygotowania
- Żeberka po porcjować – jeden kawałek u mnie zawierał 2 kości.
- Następnie po nakłuwać mięso widelcem aby rozbić lekko włókna mięśni.
- Do miski wlać olej.
- Paprykę posiekać na mniejsze kawałki, zwłaszcza nasiona.
- Wszystkie przyprawy wrzucić do miski i wymieszać.
- Wrzucić żeberka i wymieszać, aby marynata pokryła mięso.
- Odstawić na 12 godzin do lodówki.
- Upiec na grillu odwracając kilka razy, aby równomiernie się przypiekły.
- Można polewać pozostałą marynatą.
Gotowe! Jeść póki gorące.
Życzę smacznego!
Wyglądają rewelacyjnie
Smakowały równie dobrze