Grillowanie ze znajomymi jest najlepszym powodem dla którego warto czekać na wiosnę i lato. Tłuste żeberka z grilla wraz z zimnym piwkiem są doskonałym pomysłem, aby trochę się orzeźwić. Jeszcze lepiej przyrządzić je w stylu indyjskim marynując je w curry i kurkumie.
Czas przygotowania | ~12 godzin | Czas gotowania | 30-40 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | zależnie od ilości kawałków |
Składniki
- Kilka kawałków żeberek
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki kurkumy
- Olej
- Sól i pieprz
Sprzęt
- Miska
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Łyżka
- Pokrywka na miskę
- Widelec
Sposób przygotowania
- Żeberka po porcjować – jeden kawałek u mnie zawierał 2 kości.
- Następnie po nakłuwać mięso widelcem aby rozbić lekko włókna mięśni.
- Do miski wlać olej.
- Wszystkie przyprawy wrzucić do miski i wymieszać.
- Wrzucić żeberka i wymieszać, aby marynata pokryła mięso.
- Odstawić na 12 godzin do lodówki.
- Upiec na grillu odwracając kilka razy, aby równomiernie się przypiekły.
- Można polewać pozostałą marynatą.
Gotowe! Mięso po upieczeniu przybiera ładny żółtawy kolor.
Życzę smacznego!