Za zupą cebulową nigdy nie przepadałem. Jakoś nie pasował mi ten smak, jednakże kilka przepisów na prawdę przypadły mi do gustu. Mam przyjemność zaprezentować kolejny z nich. Jedząc tą zupę przez chwilę miałem wrażenie, że nie jem zupy cebulowej takiej jaką zapamiętałem moją pierwszą znienawidzoną. Wyjątkowy smak i aromat pozwolą cieszyć się tą zupą nawet takim osobom, które normalnie jej nienawidzą w innych wariacjach. Zapraszam do spróbowania!
Czas przygotowania | ~30 minut | Czas gotowania | ~1 godzina 20 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 6 talerzy | ||
Kalorie | 350 kcal na talerz |
Cena | ~12 zł |
Składniki
- 3 cebule
- 1 wędzona kość
- 500 g kartofli
- 100 g startego sera
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki suszonej cebuli smażonej
- Olej do smażenia
- Mąka pszenna
- Pieprz i sól
Sprzęt
- Duży garnek
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Tarka
- Łyżeczka
- Praska do czosnku
Sposób przygotowania
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki.
- Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę.
- Podsmażyć ją na oleju w garnku, w którym będzie gotowana zupa przez 5-6 minut.
- Wlać ~2 l wody i wrzucić kość i ziemniaki.
- Po kilku minutach dodać tymianek, suszoną smażoną cebulę i czosnek przecisnąć przez praskę.
- Gdy kartofle zaczną mięknąć wrzucić utarty ser cały czas mieszając, aż się rozpuści.
- Gotować, aż zmiękną kartofle.
- Na koniec zagęścić mąką pszenną: 1-2 łyżek zależnie od upodobań.
Gotowe! Podawać z pajdą chleba.
Życzę smacznego!