Zima już za pasem, przydała by się jakaś konkretna zupa na rozgrzanie, a w lodówce rosół po niedzieli. Po dniu pracy na świeżym powietrzu przydaje się dodatkowa porcja kalorii. Dlatego dziś proponuję zupę serową z kartoflami. Urozmaicenie w kuchni jest potrzebne. Kto lubi zupy krem może ją na koniec zblendować.
Czas przygotowania | ~40 minut | Czas gotowania | ~1 godzina |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 4 talerze | ||
Kalorie | Cena |
Składniki
- 1 kg kartofli
- 2 średnie cebule
- 1 kiełbasa
- 150 g boczku wędzonego
- 3 ząbki czosnku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- ~1 l rosołu
- 200 g kremowego serka topionego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki śmietany 18%
- Olej do smażenia
- Pieprz i sól
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Duży garnek
- Łyżka
- Blender
- Szklanka
Sposób przygotowania
- Oddzielić skórę od boczku.
- Pokroić na kostkę skórę i boczek.
- Cebulę obrać i posiekać.
- Kiełbasę pokroić w kostkę.
- Kartofle obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku w którym będzie gotowana zupa podsmażyć na oleju skórę, następnie wrzucić boczek i ziele angielskie.
- Następnie wrzucić do garnka cebulę i zeszklić.
- Po czym dodać kiełbasę.
- Po kilku minutach smażenia należy wrzucić ziemniaki i zalać rosołem.
- Jeśli rosół nie zakryje warzyw, należy dolać wodę.
- Przyprawić solą, bądź wegetą i gotować aż kartofle zmiękną.
- Serki topione pokroić w kostkę, po czym zblendować je w wodzie.
- Gdy ziemniaki zaczynają mięknąć wlać zmiksowane serki topione.
- Na koniec wymieszać w szklance śmietanę z wodą i mąką pszenną. Uzyskaną mieszaniną zabielić zupę.
Gotowe! Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy samoczynnie zgęstnieje. Bez problemowo można ją zamrozić na później.
Życzę smacznego!