- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Zupa serowa z kartoflami

Zima już za pasem, przydała by się jakaś konkretna zupa na rozgrzanie, a w lodówce rosół po niedzieli. Po dniu pracy na świeżym powietrzu przydaje się dodatkowa porcja kalorii. Dlatego dziś proponuję zupę serową z kartoflami. Urozmaicenie w kuchni jest potrzebne. Kto lubi zupy krem może ją na koniec zblendować.

Czas przygotowania ~40 minut Czas gotowania ~1 godzina
Poziom trudności Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 4 talerze
Kalorie Cena

Składniki

  • 1 kg kartofli
  • 2 średnie cebule
  • 1 kiełbasa
  • 150 g boczku wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • ~1 l rosołu
  • 200 g kremowego serka topionego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • Olej do smażenia
  • Pieprz i sól

Sprzęt

  • Nóż kuchenny
  • Deska do krojenia
  • Duży garnek
  • Łyżka
  • Blender
  • Szklanka

Sposób przygotowania

  • Oddzielić skórę od boczku.
  • Pokroić na kostkę skórę i boczek.
  • Cebulę obrać i posiekać.
  • Kiełbasę pokroić w kostkę.
  • Kartofle obrać i pokroić w kostkę.
  • W garnku w którym będzie gotowana zupa podsmażyć na oleju skórę, następnie wrzucić boczek i ziele angielskie.
  • Następnie wrzucić do garnka cebulę i zeszklić.
  • Po czym dodać kiełbasę.
  • Po kilku minutach smażenia należy wrzucić ziemniaki i zalać rosołem.
  • Jeśli rosół nie zakryje warzyw, należy dolać wodę.
  • Przyprawić solą, bądź wegetą i gotować aż kartofle zmiękną.
  • Serki topione pokroić w kostkę, po czym zblendować je w wodzie.
  • Gdy ziemniaki zaczynają mięknąć wlać zmiksowane serki topione.
  • Na koniec wymieszać w szklance śmietanę z wodą i mąką pszenną. Uzyskaną mieszaniną zabielić zupę.

Gotowe! Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy samoczynnie zgęstnieje. Bez problemowo można ją zamrozić na później.
Życzę smacznego!