Ciecierzyca, czyli groch włoski jest bogata w proteiny przez co znacznie wspomaga odchudzanie, co czyni ją wartościowym warzywem, który warto włączyć do diety. Jedna z moich pierwszych przygód z cieciorką była zupą, dlatego postanowiłem samodzielnie ugotować podobną zupę z ciecierzycy z dodatkiem ziemniaków i przecieru pomidorowego.
Czas przygotowania | ~12 godzin | Czas gotowania | ~1 godzina |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 6 talerzy | ||
Kalorie | Cena |
Składniki
- 400 g suchej ciecierzycy
- 7 kartofli
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kość wędzona
- Olej do smażenia
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżeczki oregano
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- Przyprawa warzywko
Sprzęt
- Duży garnek
- Łyżeczka
- Nóz kuchenny
- Durszlak
- Praska do czosnku
- Blender
Sposób przygotowania
- Ciecierzycę opłukać, zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia.
- Na drugi dzień wsypać 2 łyżeczki warzywka i ugotować (30 min) ciecierzycę w tej samej wodzie, w której się moczyła
- Warzywa obrać i umyć.
- Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i odstawić na później
- Kartofle pokroić w kostkę.
- Cebulę posiekać.
- Na oleju zeszklić cebulę w garnku w którym będzie gotowana zupa.
- Następnie przecisnąć czosnek przez praskę.
- Wrzucić kartofle, ziele angielskie i kość.
- Gotować, aż zmiękną ziemniaki.
- Następnie wyłowić kość i rozebrać ją z mięsa.
- Do zupy dodać 3 łyżeczki przecieru pomidorowego.
- Zblendować na jednolity krem.
- Wrzucić ugotowaną ciecierzycę oraz mięso.
- Przyprawić oregano.
Gotowe! Podawać z pajdą świeżego chleba.
Życzę smacznego!