W domu pojawiły się kolby kukurydzy. Leżały kilka dni i nie było pomysłu co z nimi zrobić, a na gotowaną kolbę nikt nie miał ochoty. Szkoda mi było, aby się zmarnowały, a brat zaproponował mi abym zrobił zupę, ponieważ znalazł w gazetce przepis na zupę z kukurydzy. Pomysł podłapałem, z samego przepisu wykorzystałem tylko i wyłącznie kukurydzę. Po niecałych 2 godzinkach zupa której nigdy w życiu nie miałem okazji zjeść była gotowa.
Czas przygotowania | ~20 minut | Czas gotowania | ~70-80 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji | 6-8 misek |
Składniki
- 4 kolby kukurydzy
- 2 kiełbasy
- 3 ząbki czosnku
- ½ czerwonej papryki
- 3 łyżki koperku
- 3 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki oleju
- Sól i pieprz
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Garnek
- Praska do czosnku
- Łyżka
- Blender
Sposób przygotowania
- Kolby kukurydzy obrać z liści, umyć po czym wyłuskać ziarna.
- Kiełbasę pokroić w kostkę. Nie musi być równa bo i tak będzie blendowana.
- Paprykę oczyścić z nasion.
- Na oleju podsmażyć kiełbasę wraz z liściem laurowym oraz zielem angielskim.
- Po paru minutach wrzucić kukurydzę i zalać wodą – tyle aby przykryć wszystko.
- Dorzucić paprykę w jednym kawałku.
- Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 minut.
- Wyłowić paprykę i pokroić w kostkę.
- Przecisnąć przez praskę czosnek.
- W razie potrzeby dolać wodę.
- Po następnych 30-50 minutach kukurydza powinna być już dobra.
- Wsypać kurkumę.
- Zdjąć garnek z gazu, po czym zblendować zupę do konsystencji jaka wam odpowiada. Ja wolę jak wyczuwalne są kawałki składników zupy.
- Podawać w misce przystrojone papryką oraz koperkiem.
Gotowe! W smaku i konsystencji przypomina grochówkę. (? :))
Życzę smacznego!
Chętnie skorzystam z Twojego przepisu na zupe! wygląda to bardzo apetycznie