Marka Ammko jest przygotowana specjalnie na nasz Polski rynek, aby wydobyć to co najlepsze z polskich przypraw oraz oryginalnych klusek marki Vifon. Jak to hasło reklamowe ma się do faktycznego smaku zupki Ammko – Serowa z ziołami? Przekonajmy się!
Zawartość 65 gramowego opakowania nie powala – jedynie nudle oraz saszetka ze sproszkowaną bazą zupy. Przy cenie około 1,40 zł uważam to za słaby wynik zwłaszcza, że jest to marka Tian-Viet International S.A. Zupy z serii Vifon przy tej cenie składają się z minimum 2 saszetek z makaronem. No ale nie ma co za szybko wyrokować.
Przed zaparzeniem jak zawsze poddałem ocenie składniki w postaci suchej. Tak jak producent obiecał – widać powiązania z marką Vifon w postaci identycznego makaronu oraz szaty graficznej na saszetce, której zawartość pachnie jak 2 dniowe otwarte Cheetosy serowe, aczkolwiek jeśli chodzi o smak to dają tymi samymi chrupkami kukurydzianymi, które leżały 3 dni. Ciężko stwierdzić czy to minus. Natomiast za plus należy odnotować zioła które widać gołym okiem.
Parzenie wg instrukcji trwało 3 minuty pod przykryciem i nie zmieniło zapachu. Jeśli się przyzwyczaić to na swój sposób jest znośny, a nawet przyjemny. Za to kolor zupy zdecydowanie nie powala. Jak na zupę serową z proszku jest dość mało apetyczny – niestety. Smak samej zupki także się nie zmienił i nadal smakuje jak cheetosy, które leżały 2 dni otwarte, ale za to odpowiednio doprawiona – nie za słona, w sam raz. Przy 400 ml wody tłuszcz na powierzchni jest dobrze widoczny i wyczuwalny. Natomiast jeśli chodzi o zioła to tylko je widać, nie bardzo da się wyczuć czym zupa przyprawiona jest.
Ogólne walory smakowe oceniam dość pozytywnie. Zupa pozostawia nawet smaczny posmak w ustach. Jeśli zaś chodzi o makaron to po 3 minutach parzenia jest odpowiednio miękki i smaczny – jak to makarony Vifonu, które uważam za najlepsze nudle instant.
Na koniec krótka analiza składu produktu:
mąka pszenna, tłuszcz palmowy, tapioka, sól, skrobia, cukier, stabilizatory: trifosforany, guma guar; substancje spulchniające: węglany potasu, węglany sodu; kurkuma
dodatki smakowe (14%):
zabielacz (tłuszcz palmowy, syrop glukozowy, kazeinian sodu (mleko), emulgator: E 471; substancja przeciwzbrylająca: E 554, aromat), sól, cukier, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, guanylan disodowy, inozynian disodowy; tłuszcz palmowy, aromaty (orzeszki ziemne), czosnek, suszony szczypiorek (0,8%), maltodekstryna, suszona pietruszka (0,4%), substancja przeciwzbrylająca: E 551; ser w proszku (mleko) (0,36%), kurkuma
Zielony – uznawany za nieszkodliwy
Żółty – zalecane ograniczenie
Czerwony – zalecane unikanie
Ocena | |
---|---|
Zupa | 3 / 6 |
Makaron | 5 / 6 |
Ogółem | 4 / 6 |