- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

[zupka] BonAsia – Instant Noodle – Shrimp Flavour

Zupa błyskawiczna BONASIA Instant Noodles Shrimp Flavour wyprodukowana w Niemczech przez Kreyenhop & Kluge GmbH & Co. KG. Czy warto kupić 60 g suchej zupki za około 1,50 zł?

Według nadruku na opakowaniu paczka zawiera 51 g makaronu i 9 g przypraw. Nie są to przesadzone proporcje. W paczce oprócz nudli znajdziemy także 2 saszetki z olejem oraz bazą zupy. Olej jest dość gęsty od ilości przypraw jakie się w nim znajdują i pachnie lekko mącznie. W smaku jest całkiem pikantny, co zaliczam na duży plus. Sama baza zupy jest słonawa i dostrzec można trochę suszonych ziół. Sama zawartość paczki robi pozytywne wrażenie.

BONASIA Instant Noodles Shrimp Flavour przed zalaniem wodą

Tradycyjnie testowanie zupki rozpoczęło się od zalania jej 380 ml wody i parzenia pod przykryciem przez 3 minuty – zgodnie z zaleceniami producenta. Po tym czasie makaron rozmiękł w odpowiednim stopniu, można powiedzieć, że jest to idealny czas parzenia tego makaronu. Nawet muszę przyznać, że smakuje całkiem nieźle, choć jadłem lepsze. Jednakże makaron oceniam dość wysoko.

Zupa zgodnie z oczekiwaniami po skosztowaniu samego oleju jest średnio pikantna i lekko kwaskowata. Przybrała całkiem ładny pomarańczowo czerwony kolor z widocznymi oczkami tłuszczu na powierzchni, co jest dużym plusem – bo lubię tłuste zupki. Jeśli chodzi o zapach, jest on dość mączny – tak jak surowa baza zupy – ale wyczuć można delikatną cytrusową nutkę jak od liścia kafiru. Niestety smak krewetek nie jest dla mnie wyczuwalny, pomimo tego iż jest to zupa krewetkowa. Jedynie cytrusowa nuta się przebija poza pikantnością i lekką kwaskowatością. Pomimo niewyczuwalnych krewetek uważam, że reszta smaków jest bardzo przyjemna i godna polecenia.

Na koniec krótka analiza składu produktu:

Makaron instant: Mąka pszenna 73%, Olej palmowy, Sól, Cukier, Regulator kwasowości: E500 (węglan sodu), E451 (Trifosforany sodu i potasu); Substancja zagęszczająca: E466 (Sól sodowa karboksymetylocelulozy); hydrolizowane białko roślinne (zawiera soję), Aromat, Przyprawy.
Mieszanka przypraw: Sól, Cukier, Syrop glukozowy, utwardzony olej palmowy, białko mleka, wzmacniacze smaku: E621 (glutaminian monosodowy), E635 (5′-rybonukleotydy disodowe); Chili w proszku, Kwas cytrynowy: E330; Barwnik: E171 (tlenek tytanu IV), E150a (karmel), E160c (ekstrak z papryki); Por suszony, Krewetka w proszku, Aromat.
Pasta chili: Olej palmowy, Przyprawy, Chili, Barwnik: E160c (ekstrakt z papryki).

 

Po przeanalizowaniu składu chemicznego sprawa nie wygląda tak różowo… Smak jest w porządku, ale zalecałbym umiar :)

 

Legenda:
Zielony – całkowicie nieszkodliwy
Żółty – zalecane ograniczenie
Czerwony – zalecane unikanie

Ocena
Zupa 4 / 6
Makaron 4 / 6
Ogółem 4 / 6